Speciaal voor Putten en Nunspeet Zonnepanelen zonder eerst te investeren

Veelgestelde vragen

Werken zonnepanelen ook als er schaduw op mijn paneel valt?

Bij bewolkt weer gaat de opbrengst een stuk naar beneden.
Dat zal ook het geval zijn als er een stukje schaduw van een dakkapel of boom op je panelen valt. Dit moeten we dus zoveel mogelijk zien te voorkomen.

Als dit niet mogelijk is zijn er speciale systemen die er voor zorgen dat de hele installatie niet beïnvloed wordt als er op een stukje van de installatie schaduw valt. De omvormer van dit systeem is dan duurder.

Welk merk panelen en omvormer levert Solar Harderwijk?

Bij Solar Harderwijk staat de kwaliteit van de zonnepanelen voorop. Wij werken met verschillende topmerken, zoals:

  • BenQ (Europees product)
  • REC Solar (Noorwegen)
  • Bisol (Europees product)
  • JA Solar (topmerk uit Azië)
  • Canadian Solar (topmerk uit Azië)

Voor de omvormer gebruiken we over het algemeen SMA Solar Technology, GoodWe, SolarEdge.

 

Hoe werkt de landelijke subsidieregeling voor zonnepanelen?

Momenteel is er geen landelijke subsidie regeling op zonnepanelen.

Wat is de levertijd bij Solar Harderwijk?

Na akkoord van de offerte is de levertijd gemiddeld 2 tot 4 weken.

Wie bel ik bij vragen tijdens en na de installatie?

Tijdens ons offertebezoek maken we samen met u afspraken wie u kunt bereiken voor vragen of informatie.

Krijg ik een nieuwe elektriciteitsmeter?

Meestal hoeft u geen nieuwe elektriciteitsmeter. Als u een analoge elektriciteitsmeter (met draaischijf) heeft, ziet u deze terugdraaien als u de opgewekte energie zelf niet nodig heeft.  Op  een zonnige dag zal de meter aan het eind van de dag dus lager staan dan aan het begin.

Als u een digitale meter heeft, dan zijn er 2 soorten: met of zonder terugleveringsteller. De meter zonder terugleveringsteller zal door Liander kosteloos omgewisseld worden.

Kunnen er ook panelen op een plat (bitumen) dak worden geplaatst?

Voor platte daken zijn speciale consoles en triangels ontworpen waar de panelen op komen te liggen onder de juiste hoek.
Er hoeft niet in het dak geboord te worden voor bevestiging.
Bij dakreparatie kunnen de panelen eenvoudig aan de kant geschoven worden.

Hebben panelen ook last van een dakkapel of schoorsteen?

Een dakkapel of schoorsteen kan schaduw vormen op uw dak, waardoor er minder oppervlakte overblijft om panelen te leggen. Soms kunnen we nog een paar panelen boven of onder de dakkapel plaatsen. Ook is het mogelijk om op de dakkapel een aantal panelen te plaatsen.

Wat als er schade aan mijn dak ontstaat door de zonnepanelen?

De zonnepanelenpanelen beschermen het dak juist extra. Solar Harderwijk plaatst alleen zonnepanelen van topkwaliteit op uw dak en bij de honderden installaties in Harderwijk en omgeving zijn wij nog geen problemen tegengekomen. Mocht er onverhoeds toch schade ontstaat aan uw dak als gevolg van de installatie, dan vergoeden wij dit uiteraard.

Wie komt mijn zonnesysteem installeren?

Bij Solar Harderwijk werkt een team met vakmensen die zorgen voor een vakkundige installatie en een sublieme afwerking. Wij werken met onze eigen monteurs om de kwaliteit te waarborgen.

 

 

Heb ik een vergunning nodig voor het plaatsen van zonnepanelen?

Nee, tenzij uw woning onder monumentenzorg valt of een woonboot is.

Wanneer merk ik financieel iets van mijn investering?

U merkt direct dat uw maandelijkse lasten naar beneden gaan. U kunt het voorschotbedrag voor elektriciteit meteen naar beneden toe bijstellen. Dit is voor een installatie van:

  • 6  panelen  € 25,- per maand
  • 10 panelen € 42,- per maand
  • 16 panelen € 68,- per maand

Dit bedrag wordt elk jaar hoger door prijsstijgingen van energiekosten.

Gaat de waarde van mijn huis omhoog?

Uitslagen van studies geven aan dat het aanschaffen van zonnepanelen en daarmee het verlagen van de energierekening een positief effect heeft op de waarde van het huis. Volgens onderzoek van de Technisch Universiteit Eindhoven en Natuur en Milieu is een woning met zonnepanelen gemiddeld 7.000 euro meer waard.

 

Hoeveel weegt een zonnesysteem en is mijn dak sterk genoeg?

Elk paneel met onderconstructie weegt maximaal 25 kg. De meeste daken zijn hier sterk genoeg voor. Voor een pannendak is er geen enkel probleem. Platte daken worden eerst versterkt met grind- of trottoirtegels zodat de installatie stevig komt te liggen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Als u zelfvoorzienend wil zijn met uw panelen dan moet u eerst weten hoeveel kilowatt uur (KWh)  per jaar u gebruikt.

Zodra u dit weet kunnen wij berekenen hoeveel panelen u nodig heeft.  Het is raadzaam om gelijk aan, of net onder, uw jaarverbruik uit te komen.

Heb ik een accu nodig om de energie op te slaan?

Nee. De energie die u niet direct nodig hebt, levert u aan het net.
De KWh-meter meet hoeveel stroom u aan het net levert.
Als u bijvoorbeeld 3400 KWh per jaar gebruikt hebt en u haalt uit uw 10 panelen heeft 2100Kwh, dan betaalt u nog 1300 KWh.

Wat levert de installatie financieel op gezien de te verwachten prijsstijging van stroom?

In de afgelopen vijftien jaar zijn de energieprijzen ruim drie keer zo hard gestegen dan de prijzen van andere goederen en diensten.  Volgens onderzoeken van het CBS is de stijging gemiddeld 7% per jaar.

Gemiddeld levert een zonnesysteem 10-15% rendement op uw investering, gebaseerd op de huidige energieprijzen.

Hoe lang gaan de onderdelen mee?

De meeste onderdelen zoals de zonnepanelen en het constructiesysteem eronder, gaan gemiddeld 30 jaar mee. Tijdens de de levensduur van de zonnepanelen gebruikt u 2 omvormers , want deze gaan gemiddeld 15 jaar mee.

De investering van de zonnepanelen verdient u in hoogstens 7 jaar terug. Dit betekent dat u gemiddeld 23 jaar kunt genieten van gratis elektriciteit uit de panelen.

 

Kunnen mijn zonnepanelen ook voor warm water zorgen?

Met dergelijke systemen is men nog aan het experimenteren. Nu is het helaas nog zo dat het rendement van de installatie 3% naar beneden gaat als de temperatuur 10 graden op loopt. Daarom plaatst Solar Harderwijk de panelen 2 cm uit elkaar en zo ver mogelijk van de dakpannen af (ca. 8 cm) zodat er luchtcirculatie achter de panelen plaats vind.

Moeten mijn zonnepanelen altijd op het zuiden gericht zijn?

rendament_standen

Dat geeft natuurlijk wel het hoogste rendement, maar het hoeft niet. Wanneer u een dak op het oosten hebt komt er nog steeds 80% energie uit uw installatie, dus rendabel. Ook een dak op het zuidwesten is erg rendabel (95%). In de afbeelding hiernaast ziet u hoeveel de zonnepanelen opbrengen bij plaatsing op uw dak.

 

Hoe weet ik of een paneel niet meer werkt?

Op de omvormer zit een display waar u de huidige opbrengst, dagopbrengst en totaalopbrengst op kunt aflezen. Mocht de opbrengst plotseling minder worden dan u gewend bent, kan de installatie worden nagekeken door Solar Harderwijk.

Als de omvormer op een plek zit waar u niet regelmatig komt kunt u door ons een KWh –meter in de meterkast laten plaatsen. (Kosten €39,-) Hier kunt u, ook als het donker is en de omvormer uitgeschakeld is, de stand zien. Als er op een dag niets of te weinig bijgekomen is moet de installatie nagekeken worden.

Let op: Als er sneeuw op de panelen ligt, wekt de installatie geen energie op.