Speciaal voor Putten en Nunspeet Zonnepanelen zonder eerst te investeren

BTW terugvragen op zonnepanelen

Als u in 2015 als particulier zonnepanelen aanschaft, kunt u de btw van de aanschaf en installatie terugvragen bij de Belastingsdienst.

Om snel BTW terug te vragen op uw zonnepanelen, hebben wij een handleiding voor u gemaakt. Hierin leggen we stap voor stap uit wat u moet doen.

Stappenplan BTW terugvragen

 1. 1

  Formulier ‘Opgaaf startende ondernemer’ invullen

  Formeel bent u ondernemer vanaf het moment dat u stroom levert aan het netwerk. Dit geldt vanaf de installatiedatum. Als u de BTW wilt terugvragen, moet u zich dus aanmelden als ondernemer bij de Belastingsdienst. U dient hiervoor het formulier ‘Opgaaf startende ondernemer’ in te vullen.

  Na het invullen en opsturen van het formulier, ontvangt u een bevestiging en aangiftebiljet voor de omzetbelasting van de Belastingsdienst.

 2. 2

  BTW aangifte doen

  Zodra u bent geregistreerd als ondernemer, moet u elk kwartaal aangifte doen. De Belastingsdienst heeft een tabel gemaakt met daarin standaardbedragen (forfaits) die u elk jaar moet afdragen voor uw zonnepanelen.

  Opwekvermogen
  in Wattpiek
  Forfait
  0 – 1000 € 20
  1001 – 2000 € 40
  2001 – 3000 € 60
  3001 – 4000 € 80
  4001 – 5000 € 100

  Let op: als u de kwartaalaangifte te laat doet, riskeert u een boete en een forse aanslag. Via de website van de Belastingdienst kunt u instellen dat u per SMS herinnerd wordt aan de kwartaalaangifte.

 3. 3

  Ontheffing aanvragen

  Het eerste jaar dat u zonnepanelen hebt, dient u elk kwartaal aangifte te doen. Daarna kunt u ontheffing aanvragen voor de volgende jaren. Dit betekent dat u na het eerste jaar geen BTW aangifte meer hoeft te doen.  U hoeft voor dit verzoek niet te wachten op bevestiging van de andere stappen.

  U kunt ontheffing aanvragen door de Belastingdienst een brief te sturen. Een voorbeeldbrief vindt u hieronder: (download Word-document)

  Betreft: ontheffing BTW aangifte, BTW-nummer: [uw btw-nummer]

  Geachte heer/mevrouw,

  Met deze brief vraag ik vrijstelling aan voor de BTW aangifte vanaf het jaar …. (jaar na aanschaf invullen). Om dit verzoek te onderbouwen, heb ik de factuur van de aanschaf van de zonnepanelen toegevoegd en ook de eerste BTW aangifte. Hieruit blijkt dat ik elk jaar minder dan € 1.345 moet afdragen. Daarnaast verricht ik geen andere werkzaamheden waar ik BTW voor moet afdragen.

  Ik verzoek u daarom om mij vanaf jaar …. (jaar na aanschaf invullen)op grond van de regeling voor kleine ondernemers ontheffing te verlenen van het indienen van de aangifte van omzetbelasting.

  Ik ontvang graag een schriftelijke bevestiging van dit verzoek.

  Vriendelijke groet,

  [uw gegevens en btw-nummer]

Veelgestelde vragen

Op de website van de belastingdienst vindt u veelgestelde vragen over de BTW teruggave.